Gluten Diyeti Nedir?

10-09-2020 11:07
Gluten Diyeti Nedir?
Çölyak hastalığı denilince ilk akla gelen konulardan biri de gluten olmaktadır. Günümüzde insanların gluten içeren besinlere karşı alerjisinin olması, çölyak hastalarının glutene karşı duyarlı olması nedeniyle bağışıklık sistemini düzenli şekilde bozmamak adına gereken tedavi biçimi olarak beslenme şekillerini düzenlediklerini bilmekteyiz. 

Glutensiz beslenme de günümüzde gıda hassasiyeti olan bireylerde, gluten içeren besinlerden uzak durarak beslenme şekli olarak bilinir. Bu şekilde gluten diyeti nedir diye düşünüldüğünde, ilk akla gelecek şey hiçbir şekilde gün içerisinde tüketimlerinde gluten içeren bir besin olmaması demek diye belirtebiliriz.

Sağlıklı beslenmenin bir diğer yolu olan glutensiz beslenme de arpa, buğday ve çavdara dair hiçbir şey öğünlerimizde bulunmamaktadır. Bu sayede unla ilgili hiçbir ürünü kullanmadığınız gibi eğer alışkanlıklarınız varsa doğrudan glutensiz ekmek tüketimleri yapabilir ya da glutensiz özel mısır unu, glutensiz un çeşitlerini de özel marketlerde bularak tüketebilirsiniz. Böylelikle hamur işleri yapılacaksa eğer glutensiz unlarla yapabilirsiniz.

İş yaşantınızla beraber diyet yapabilmenin zorluğu bilinmektedir. İnanılmaz zor bir süreç olan diyet ile iş yaşantısında genelde diyetlerin en büyük bozulmasının nedeni olarak gösterilir. İster istemez kilo verme süreçleriyle ilgili olarak diyete girdiğinizde, iş yerinizde çıkan yemekten tutun da dışarıda yemek yeme durumlarınızın tamamına kadar genel olarak diyet yapanların birçoğunun muzdarip olduğu konu olarak bilinir.

Diyet yapma süreçlerinizde, glutensiz beslenmeyi benimseyerek hareket ettiğinizde istediğiniz besinleri yerken, daha meyve ve sebze ağırlıklı olup daha az hamur işleriyle ilişkiniz olduğu için hızlıca kilo verebilme noktasında başarıyı yakalayabiliyorsunuz. Sindirim sorunlarınızla ilgili glutensiz beslenme zamanlarında hem organik hem de kaliteli ürünler olarak birçok sebzeye dayalı yemeklerinizle birlikte kilo verme gibi konuları da başarıyla tamamlayabilirsiniz.

Glutene Alerjisi Olanlar İçin Öneriler


Eğer gluten alerjiniz varsa ya da çölyak rahatsızlığınız varsa elbette dışarıda yemek yeme zamanlarında çoğu zaman seçici davranırsınız demektir. İşte bu konularda doğrudan iyi bir dışarıda yemek yeme adına özenle restoranları seçiyor, kafeleri seçiyor olmalısınız. İçerisinde hiç bilmeden atılan bir gluten besininin olması, sindirim sisteminizi bozarken bağışıklık sisteminizde de sizi rahatsız edici şekilde gün geçirmenizse neden olabilir.

Dışarıda yemek tüketimi yerine ev ortamında yemek yeme ya da evden yemek hazırlayıp getirme konularında da sebzelerin gücüne inanabilirsiniz. Gerçekten de çölyak hastası kişilerin günümüzde gluten diyeti adı altında yapabildiği en iyi pratik yöntemlerden biri, evden yemek getirerek doğru bir adım atıp en iyi şekilde hem meyve hem de sebzeyle beraber günü kurtarabilmek olmasıdır.

Hazır çorbaları seviyorsanız eğer içerisinde gluten içeriği bulunmayan geniş ürün yelpazesiyle karşılaşacağınız market reyonlarında, harikulade yemeklerin yanında diyet yapanların en çok tercih ettikleri çorbalarda ihtiyaç görecektir. Genelde domates çorbası, tarhana ya da sebze çorbası gibi çorbalarla uğraşmak yerine doğrudan hazır çorbalarla tüm ihtiyaçları tamamlayabilirsiniz. 

Ekmek Tüketimi Yasak Mı?


Doğrudan buğday arpa çavdar içerisinde bulunan gluten proteini nedeniyle sade ekmek tüketimi yasak olan çölyak hastaları ve gıda hassasiyeti olan kişiler, bu konuda ekmek tüketimi yapmak istediklerinde özel üretim olan ekmeklere yönelebiliyorlar.

Günümüz şartlarında artık çok basit şekilde glutensiz gıdalar yaygınlaşmaya başlamışken, son derece gluten oranı az olan ya da hiç olmayan ekmekleri tercih edebilirsiniz. Üretimiyle beraber ismi ve pazarlaması glutensiz ekmek olarak belirtilen bu ürünlerle birlikte istediğiniz gibi diyetlerinizde az miktarda da olsa ekmek tüketmek istediğinizde, glutensiz ekmek yiyebilirsiniz. Böylelikle sindirim sisteminizde sizi rahatsız etmeyeceği gibi gereken diyetleri de yapabileceksiniz.

Genel olarak meyve ve sebzeler konusunda glutensiz diyet yapanların favori besini olduğu söylenir. Domates, salatalık, turp, yeşilliklerin neredeyse tamamı olmak üzere akla gelen tüm sebzeleri tüketebilirsiniz. Yemeklerinizde kullandığınız taze fasülye gibi tüm baklagillerde de yine gluten içeriği olmadığı gibi rahatlıkla beslenme programınızı tasarlayabilirsiniz.

Meyve konusunda da sınırsız olduğunuz gibi salata, sizin istediğiniz şekilde can dostunuz olacaktır. Ürün yelpazesi olarak dar gibi gözükse de birçok markette artık glutensiz ürünler geniş bir yapı içerisinde bulunmaktadır. Hatta salatalarınızı yaparken doyurucu olması adına istediğiniz şekilde chia tohumu ile beraber hem lezzetli olması hem de doyurucu bir tat vermesi adına doğru bir tercihte de bulunabilirsiniz.

Bağışıklık sisteminizi koruma noktasında en iyi şey, gıda alerjisinden kurtulmak olacaktır. Diyet listesi hazırlama konusunda glutensiz ürünler için doğru seçimleriniz sayesinde sindirim sorunlarının tamamından da kurtuluş olacak, birçok geleneksel lezzet ya da alıştığınız besinlerden de uzak durmamak, zorlanmamak için glutensiz üretilmiş şekilde besinlere ulaşabileceksiniz.

Alerji problemi yaşamama konusunda birçok hazır çorbalar gibi sağlıklı şekilde süt ürünleri ile beraber istediğiniz beslenme programlarınıza dahil edip, aç kalmamak ve sağlığınızdan ödün vermemek adına doğru seçimleriniz olabilir. 

Gluten diyeti yapacağınız bu programlarınızda sağlıklı kalmak, mutlu olmanın en büyük adımlarından biridir. Hem rahat hem de sorunsuz bir yaşam sürdürmek adına aynı zamanda dilediğiniz ve sevdiğiniz ürünlerde glutensiz versiyonlarını bularak çeşitlendireceğiniz istediğiniz birçok diyet programı yaratabilirsiniz.

Çölyak hastalığı dışında gluten duyarlılığı olan bireylerde, bu hassasiyet olmasının tanımı gluten intoleransı olarak belirtilir. Hal böyle olunca da bu belirtilerle karşı karşıya kalmamak için belli başlı besinler, sizin için yasak besinler olmalı ve tüketiminde de uzak durmanız gerekmektedir. Gluten içeren gıdaların tamamını beslenme programlarınızdan çıkartarak istediğiniz şekilde rahatsızlık çekmeden beslenmeyi tercih etmiş oluyorsunuz. 

Diyet Listesinde Olması Gerekenler


Glutensiz beslenmek adına iyi bir diyet listesi hazırlarken neler olması gerekiyor, neler olmaması gerekiyor her zaman merak ediyorsanız eğer hem doğru hem de iyi bir besleyici niteliği taşıyan listeyi aşağıda bulabilirsiniz.

Öncelikle meyve, sebzeler konusunda her zaman taze seçici olarak davranarak bu lezzetleri hayatınızın her anına dahil edin.

Kabuklu kuruyemişlerin tamamında glutensiz bir besleyici özelliği olduğu için, doğrudan tüm fındık, badem ve ceviz gibi işlenmemiş besinleri tercih edin.

Günlük kilo almamak adına bu kuruyemişleri tüketirken bakliyat çeşitleri arasında mercimek, barbunya, kuru fasulye ve nohut gibi ve hatta soya fasulyesi dahil olmak üzere birçok bakliyat çeşitlerini de tercih ederek glutensiz gıdalar konusunda besleyici bir liste hazırlamış olabilirsiniz.

Et ürünleri olarak yumurta, hindi eti, tavuk ve balık gibi besinlerle beraber kırmızı et de dahil olmak üzere tüm deniz ürünleriyle beraber iyi bir protein kaynağından faydalanabilirsiniz.

Salatalarınızı yaparken patates, pirinç, karabuğday kullanabilir ve hatta az miktarda chia tohumu ile harika salatalar yaparak, doyurucu olmasını sağlayabilirsiniz. Lezzetli ve gerçekten de kinoa, keten gibi tohumlarla tahıl grubunda hiçbir şekilde gluten içermeyecek besinlerden faydalanabilirsiniz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.